• 0236-462.464
  • Pentru rezervari:
  • Str. Closca colt cu Str. Horia, Galati
Bine ati venit pe site-ul nostru
IXELLES
GOURMAND’S RESTAURANT
Despre Restaurant
Numele restaurantului a fost ales de proprietari, dupa o perioada petrecuta in Belgia , in cartierul Ixelles ( Elsene in flamanda), care se afla in centrul Bruxelles – ului. Aici stradutele cochete abunda de locatii intime si de bun gust, asa cum se vrea a fi si acest restaurant.

La Ixelles bunul gust al amenajarii se impleteste cu bunul gust al mancarii.

Restaurantul este dispus pe trei nivele, oferind o frumoasa priveliste asupra parcului din apropiere.

De ce restaurant Belgian? Am incercat sa aducem gurmandului roman, indestulatoarele portii nemtesti, dar pline si de rafinament frantuzesc, caci pana la urma asta formeaza "bucataria belgiana".

Printre specialitati deja cunoscute de gurmanzii locali, se imbina intr-un mod placut preparate "en cocotte" cu piept de pui, cu legume in sos de branzeturi, sunca Ganda care sta la originea preparatelor de acest fel, waterzooi, si celebrele moules frites. Meniul prezinta de asemeni si specialitati din carne de porc, pui, vita, peste asezonate cu sosuri de bere bruna si blonda. Pe langa deserturile existente deja pe piata, isi fac loc in meniu vestitele "gaufre" servite in diferite combinatii de fructe, crème, inghetata si ciocolata. Mousse au chocolat poate incheia cu succes un pranz sau o cina.
Cate putin despre...
BEREA BELGIANA
Berea este produsa in Belgia inca din evul mediu. In cele aproximativ 125 de fabrici de bere din Belgia se produc 800 de beri standard, dar cand vine vorba de specialitati de bere numarul total creste pana la 8700 de tipuri de bere. Astazi se crede ca berea se fabrica in manastiri, dar nu exista dovezi scrise despre acest lucru. Manastirile Trappist care acum produc bere in Belgia, au fost ocupate la sfarsitul secolului 18 , de calugari care se refugiau de Revolutia Franceza. Prima fabrica Trappist nu si-a inceput productia pana la 10 decembrie 1836 , la aproape 50 de ani dupa revolutie. Berea era servita exclusiv de catre calugari si este descrisa ca fiind “neagra si dulce”. Prima vanzare oficiala de bere a fost inregistrata la data de 1 iunie 1861.
Belgia este o natie de Gurmanzi, ceea ce inseamna mai degraba o bucatarie mare decat o bucatarie rafinata. Se spune adesea ca in Belgia se serveste mancare cu “cantitate germana” si “rafinament frantuzesc”. Cartofii prajiti, care belgienii sustin adesea ca i-au inventat , sunt foarte populari. Sunt doua variante, “french fries” si “belgium fries”. Cartofii frantuzesti sunt foarte subtiri si se prajesc in ulei vegetal, in timp ce cartofii belgieni sunt mai grosi si se prajesc traditional in ulei de origine animala.
Despre Sunca Ganda. A fost o vreme in care Belgia era acoprita de paduri, cu o mare varietate de copaci. In aceste paduri enorme cresteau radacini diverse, castani, fagi si stejari, furajul perfect pentru porcii care cutreierau padurile in turme. Belgienii din acele vremuri au reusit sa domesticeasca acesti porci si au facut cea mai splendida sunca uscata si sarata, o arta care i-a impresionat atat de mult pe Romani incat o mare parte din sunca produsa lua drumul Romei. Numele de Ganda provine din vechiul nume Celtic al orasului Ghent si reprezinta o confluenta de rauri in forma unei palme.